Furia laptelui – ghid de supraviețuire

Ai ajuns acasă cu bebelușul tău nou-născut. Dacă totul merge lin cu alăptarea, atunci cel mai probabil nu ai nevoie să citești aceste rânduri și te invit să citești materialul meu despre prevenție (lucrez la el acum și îl voi publica în curând).

Dar dacă simți că sânii tăi s-au transformat în doi ”bolovani”, atunci acest articol este special pentru tine.

Să definim întâi problema!

Nu te voi plictisi cu prea multe explicații.Știu că acum ai nevoie să ne concentrăm pe soluții. Vreau totuși să știi că lactația oricărei mămici trece prin niște etape:

1. Etapa de colostru – primele aproximativ 2-4 zile. Sânii de obicei par nemodificați în comparație cu starea lor din perioada sarcinii. Colostrul este prezent în sâni încă din timpul sarcinii și este foarte concentrat, așa că sânii nu ar avea motiv să se simtă încărcați.

2. Etapa lactației de tranziție

– are o durată de aproximativ o săptămână

– o etapă în care (uneori destul de brusc) se intesifică vascularizarea sânului și începe să crească volumul de lapte. Aceasta este etapa în care sânii se pot inflama, devenind inconfortabil de plini (până la durere), tari și/sau fierbinți. Este un moment în care suptul corect și frecvent al bebelușului (sau – când acesta nu este posibil – mulsul) au o importanță majoră în prevenirea sau tratarea disconfortului.

Etapa laptelui ”matur” – începe sa se regleze lactația iar sânii nu se mai întăresc cu ușurință și atât de frecvent.

Așa cum deja ai ghicit, acest articol va aborda soluțiile la care poți apela în cazul în care etapa 2 a lactației vine cu multe provocări.

Voi structura informația în felul următor:

 • voi descrie PAȘII pe care trebuie să îi urmezi la modul general.
 • te voi ajuta să îți faci o autoevaluare și apoi, în funcție de situația în care te afli, vom nuanța PAȘII astfel încât să obții rezultate cât mai ușor și repede.
 • îți voi da o listă cu ce greșeli să eviți, pentru a nu agrava problema.

Te asigur că, depășind în mod corect posibilele dificultăți de început de drum, alăptarea va deveni mult mai lină, mai simplă, mai plăcută. (ca să nu spun ”extaz” sau ”miracol”, pentru că știu că, azi, ai arunca cu roșii în mine). Aș putea vorbi despre asta pagini și ore întregi, dar tu nu pentru asta ești astăzi aici, știu. Așa că nu o voi face. Hai doar să trecem cu bine de următoarele 3 zile, deocamdată.

Pașii

1.     Aplicarea de căldură umedă pe sâni (2-5 min).

Folosește un prosop de mărime medie, curat. Îmbibă-l cu apă fierbinte, storce-l bine și acoperă sânul cu el cât de bine poți, pe o suprafață cât mai mare. Ai grijă să nu te opărești. Ar trebui să se simtă cald, dar nu opărit.

O altă variantă ar putea să fie aceea de a intra la duș și de lăsa jetul cald să curgă peste sân/sâni. (uneori această variantă poate fi mai greoaie și mai puțin practică mai ales după operație cezariană).

2.     Masaj și relaxare (2-5 min)

Dacă ai aplicat pe sân un prosop cald, poți să cuprinzi cu ambele mâini sânul, peste prosop și să începi să masezi blând. În timp ce aplici acest pas, este extrem de important să te relaxezi: respiră profund și lent, lasă umerii moi, fredoneză încet un cântec pentru bebe sau ascultă o melodie lentă care îți place și mișcă-ți ușor corpul în timp ce masezi, închide ochii și lasă mâinile să ”lucreze” intuitiv, fără să te gândești prea mult la tehnică (în cazul în care nu știi ce să faci, încearcă mișcări circulare, pe toate suprafața sânului. Insistă mai ales acolo unde simți sânul mai tensionat/dureros). Imaginează-ți tot timpul cum fiecare canal începe să se deschidă, cum laptele începe să curgă pentru bebeluș.

3.     Pregătirea mamelonului

(se va face exact înainte de a pune bebelușul la sân sau de utilizarea pompei, efectele ei fiind de scurtă durată).

Această etapă are dublu rol:

–  ajută laptele să curgă mai ușor, reducând edemul (acumularea de lichide în țesut, acestea fiind împinse în structurile mai profunde ale sânului)

–  formează mamelonul înmuiând totodată și areola, ușurând în acest fel atașarea.

Cum procedăm?

Pune presiune cu degetele pe areolă, EXACT la baza sfârcului, așa cum se vede în filmuleț. Menține constantă presiunea (care trebuie să fie puternică, dar nu dureroasă), cât timp numeri în gând până la 60.

Apoi mișcă mâinile de apx 20 de ori ca în filmulețul alăturat.

4.     Extragerea laptelui

Atenție! Acesta este cel mai important pas din cei 6! 

Tot ce am realizat în pașii precedenți este gândit pentru a ușura și eficientiza această etapă vitală: EXTRAGEREA LAPTELUI DIN SÂNI.

a.     Suptul bebelușului

Atașarea corectă a bebelușului la sân este cea mai bună, sigură, rapidă și plăcută metodă de a elibera sânul. Dacă până în acest moment simți că nu știi cum sau nu reușești să faci acest lucru, atunci te sfătuiesc din tot sufletul să soliciți ajutor din partea un specialist în lactație sau poate din partea unei mămici mai experimentate în alăptare pe care o cunoști.

Aceasta este, fără nici o îndoială, modalitatea cea mai eficientă și importantă de a extrage laptele. ”Design-ul” sânului este de așa natură încât, sub influența hormonilor pe care bebelușul îi stimulează când este în contact cu mama, laptele va curge mai ușor și sânul se va detensiona mai eficient.

Din păcate, însă, uneori, această metodă nu este posibilă sau este insuficientă. În acest caz vom apela (și) la una din următoarele.

b.     Muls manual

Este o metodă care funcționează foarte bine mai ales în primele zile și care poate fi utilizată cu succes de femeile care din diverse motive nu reușesc să extragă laptele eficient cu nici o altă metodă. Când nimic nu pare să funcționeze, de obicei mulsul manual, dacă se execută corect, va funcționa.

Mai mult decât atât, atunci când tehnica utilizată este corectă, mulsul manual NU este dureros.

Ca dezavantaje: necesită know-how și mai mult efort decât o pompă, fie ea manuală sau electrică.

c.     Pompa

Acest punct ar putea reprezenta un articol (luung) în sine. Pe scurt, la nevoie, o pompă manuală sau una electrică poate fi utilizată pentru a extrage laptele din sâni. Atenție! Rezultatele obținute utilizând pompa variază extrem de mult în funcție de fiecare organism, în funcție de tipul și calitatea pompei, în funcție de corectitudinea utilizării, de timpul dedicat, etc. Ca regulă generală, te sfătuiesc să nu mulgi mai mult decât are nevoie bebelușul pentru a se sătura (decât dacă sânii sunt atât de încărcați încât îți crează disconfort – în acest caz, te sfătuiesc să mulgi până se detensionează, NU până la ”ultima picătură”).

5.     Comprese reci/varză alba crudă (10-15 min)

La punctul 1 ai folosit un prosop cald. De data aceasta îl vei îmbiba cu apa rece (nu gheață), și îl vei aplica pe sâni. Recele scade inflamația și cel mai probabil senzația va fi una plăcută.

O altă opțiune este și aceea de a pune pe sâni foi de varză albă, crudă. Presează-le puțin cu ce ai la îndemână (bătătorul de carne, fundul unui pahar sau al unei sticle, sau le poți strânge pur și simplu de câteva ori în pumn) pentru a le înmuia și a face ca lichidul din ele să iasă. Poate sună ciudat, dar varza are efecte antiinflamatorii dovedite științific.

6.     Repeta 1.2.3.4.5. la intervale de MAXIM 3 ore.

Consecvența cu care vei reuși să aplici pașii este și ea crucială. Nu subestima importanța acestui pas 6!

Pe masură ce sânii și lactația se reglează, punctele 1,2,3 și 5 vor deveni din ce în ce mai puțin importante până când vei putea renunța complet la ele. Când se va întâmpla asta? Respectând pașii de mai sus, mă aștept să nu dureze mai mult de 2-3 zile.

I.               Care e starea sânilor? 

Palpează-i blând (cu aceeași forță ca atunci când aplici crema pe față), pe toată suprafața lor și estimează în ce categorie te încadrezi:

 1. Sânii NU se simt dureroși, ci doar încărcați, umflați, mai mari și/sau calzi. Posibil cu zone mai dense și ușor sensibile pe alocuri, dar în general aceste zone nu vor fi mai tari decât un glob de mozzarella.

Areolă (zona pigmentată din jurul sfârcului) și mamelon cu aspect (relativ) nemodificat, la care bebelușul se poate atașa (relativ) ușor.

⬇️

Ești în SAFE ZONE – dacă te încadrezi aici cel mai probabil trebuie să te concentrezi pe prevenție. Insistă pe pașii 4 și 6.

 1. La fel ca la punctul 1 (NU se simt dureroși, ci doar încărcați, umflați, mai mari și/sau calzi. Posibil cu zone mai dense și ușor sensibile pe alocuri, dar în general aceste zone nu vor fi mai tari decât un glob de mozzarella),

DAAAR….

Areola (zona pigmentată din jurul sfârcului) este umflată, întărită, și/sau mamelonul este aplatizat/ombilicat.

⬇️

Ești încă în SAFE ZONE – Adaugă și pasul 3, pe lângă 4 și 6 care rămân mereu focusul principal. Atenție deosebită la atașarea corectă.

 1. Sânii se simt nu doar foarte încărcați, ci și dureroși la atingere. La palpare blândă se simt zone întărite și dureroase. Se simt fierbinți și posibil chiar să aveți frisoane, stare febrilă. Laptele curge greu, în ciuda faptului că par foarte plini.

Areolă umflată, întărită, și/sau mamelon aplatizat/ombilicat.

⬇️

Ești în DANGER ZONE – Începe să folosești toți cei 6 pași cu insistență și mai ales perseverență.

Ce să NU faci?

NU evita să alăptezi/mulgi/atingi sânii 

Dacă sânii devin dureroși sau dacă ai o sensibilitate specială a sânilor, atunci poate exista o tentație foarte mare să eviți să îi atingi, să mulgi și chiar să eviți să pui bebelușul. Te asigur că (mai ales în această etapă a lactației) aceasta este rețeta pentru dezastru. Este probabil cea mai mare greșeală care se poate face. De cele mai multe ori, într-un final tot vei avea nevoie să treci prin pașii de mai sus, dar cu mult mai multă suferință și durere ce ar fi putut fi evitate.

NU face pauze mari. 

Nu uita cât de important este punctul 6!

Grijă la punctul 4. NU mulge atunci când nu este necesar sau în exces. 

De unde știu că e necesar? De unde știu că e în exces?

Aici răspunsul trebuie personalizat și îmi este foarte greu să mă rezum la niște generalități ca cele dintr-un articol de blog. Voi încerca totuși să ofer câteva repere:

 • Bazați-vă în primul rând pe propria judecată și ”evaluare”. Eu operez mereu pe baza a două principii (și ele chiar funcționează) :
 • ”mama știe cel mai bine (dacă s-a informat corect în prealabil)” și
 • ”fiecare om este expertul numărul 1 în ceea ce privește propriul corp”.
 • Țineți cont de faptul că alăptarea funcționează pe principiul cerere-ofertă. Sânii nu ”trebuie goliți după fiecare masă”. În multe cazuri asta ar duce la hiperlactatie (prea mult lapte), iar acest lucru vine la pachet cu multe riscuri și inconveniente.
 • Principalele motive pentru care mulsul este necesar într-o astfel de situație sunt:
   • Dacă sânii sunt angorjați și bebelușul nu reușește să îi detensioneze
   • Dacă este nevoie să menținem lactația (exemple: mama și bebelușul sunt despărțiți, bebelușul nu extrage laptele eficient (atașare defectuoasă, mameloane de silicon,etc.)
   • Dacă este nevoie să creștem/stimulăm lactația (exemplu: suntem în situația în care bebelușul primește supliment de lapte praf și dorim să îl înlocuim cu lapte muls).

NU masa sânii într-un mod agresiv.

Intensitatea cu care apeși nu este nevoie să fie mai mare ca atunci când aplici crema pe față, masând-o ferm, dar blând în același timp.

NU solicita/accepta ca altcineva să îți maseze sânii în mod agresiv. Deseori am văzut în practica mea femei cu sânii învinețiți de astfel de ”masaje”. Nu sunt de acord cu astfel de manevre, le consider periculoase și te asigur că ele pot fi evitate. Cu toate acestea, cu cât angorjarea este tratată mai târziu, cu atât mai dureroasă va fi. O femeie cu sânii puternic inflamați este posibil să simtă o durere puternică la orice atingere, chiar și blândă a lor. Încă un motiv să încercăm să acționăm din timp.

NU te deshidrata. În ciuda sfaturilor ”tradiționale”, nu este necesar să te abții de la a bea lichide. Este ok să bei atât cât îți cere organismul.

Cu toate resursele și sfaturile oferite în acest articol, fiecare mamă și fiecare bebeluș sunt unici, iar fiecare experiență de alăptare poate fi diferită. Dacă întâmpinați dificultăți sau aveți nevoie de ajutor suplimentar, vă încurajez să apelați la un consultant în alăptare. În munca noastră, încercăm să ne folosim cunoștințele și experiența pentru ca tot mai multe mame să aibă o experiență a alăptării cât mai frumoasă!

Cu drag,

Ștefania Sămărghițan

Psiholog

Consultant alăptare IBCLC

Educator prenatal Lamaze

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *