Dragă mămică,
Bebelușul mult așteptat în sfârșit a venit!
O dată cu încântarea primelor momente apar și primele întrebări, poate primele neliniști legate de alăptare.
Am lapte/colostru? Voi avea (suficient) lapte?
Este normal să am dureri când alăptez?
Cât de des trebuie să mănânce bebe?
Oare laptele meu este bun?
De aceea doresc să-ți pun la dispoziție câteva informații de actualitate legate de acest subiect.
ALĂPTAREA FUNCȚIONEAZĂ DUPĂ PRINCIPIUL CERERE-OFERTĂ
Dar ce înseamnă asta: cu cât sânul este stimulat și golit mai des de către bebeluș, cu atât se produce mai mult lapte într-un ritm mai rapid. Și invers: cu cât bebelușul suge mai rar, cu atât se produce mai puțin lapte.
Acest mecanism este valabil din primele zile de viață și se menține pe toată durata alăptării. Datorită lui lactatia poate fi menținută atât timp cât mama și puiul doresc.
RECOMANDĂRI ALE ORGANIZAȚIEI MONDIALE A SĂNĂTĂȚII (OMS)
- OMS recomandă ca bebelușul să fie hrănit EXCLUSIV cu lapte matern până la vârsta de 6 luni. EXCLUSIV însemna FĂRĂ APĂ, FĂRĂ CEAI, fără absolut NIMIC altceva cu excepția medicamentelor (dacă acestea sunt necesare).
- La 6 luni se introduc alimentele solide (cum ar fi piureurile de fructe și legume) în completarea laptelui matern. OMS recomandă continuarea alăptării în paralel, până la vârsta de 2 ani și chiar peste această vârstă.
- Alăptarea trebuie inițiată în prima oră după naștere.
- Alăptarea se face “la cerere”, oricât de des are nevoie copilul, zi sau noapte.
- Biberoanele si suzetele trebuie evitate, deoarece pot duce la refuzul sânului și/sau la un supt incorect și ineficient.
Sursa: – site-ul OMS – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding
BENEFICIILE ALĂPTĂRII PENTRU BEBELUȘ
Laptele matern este a hrană perfectă și firească pentru bebeluș. El furnizează toți nutrientii necesari pentru o dezvoltare armonioasă. Este sigur pentru bebe și conține anticorpi care îl protejează de bolile comune în copilărie. Boli cum ar fi, printre altele, diareea sau infecțiile respiratorii și pneumonia, unele dintre cauzele principale ale mortalității infantile în întreaga lume. Dincolo de beneficiile imediate pentru copil, alăptarea contribuie la sănătatea individului pentru toată viața. Adolescenții și adulții care au fost alăptați când erau bebeluși au un risc mai scăzut de a deveni supraponderali sau obezi, de a dezvolta diabet și au performanțe mai bune la testele de inteligență.
BENEFICII PENTRU MAMĂ
Alăptarea reduce riscul de cancer de sân și ovarian, ajută mama să revină la greutatea normală și scade riscul de obezitate, dar și pe cel de osteoporoză sau diabet. Atașamentul, legatura de iubire dintre mamă și bebeluș se formează firesc și natural. Mama are un sentiment crescut de împlinire, satisfacție și competență.
CUM SĂ AM UN START BUN?
- Este important să pui bebelușul pe pieptul tău gol, în special în primele zile de viață. Acest lucru poartă denumirea de “contact piele pe piele” și este o modalitate excelentă de a interactiona cu bebe și de a stimula secreția hormonală responsabilă cu lactația. De asemenea, contactul piele pe piele activează reflexele bebelui legate de supt.
- Petrece cât mai mult timp împreună cu bebelușul, imediat ce acest lucru este posibil.
- Oferă sânul bebelușului cât mai curând după ce s-a născut. Majoritatea bebelușilor sunt pregătiți să sugă în primele 30-60 de minute după naștere.
- Hrănește-ți puiul cât mai des (cel puțin de 8 ori în 24 h).
- În prima zi, după primul supt, e posibil ca bebe să doarmă mai mult și deci să nu ajungă să mănânce atât de des. În acest caz, nu te îngrijora! În următoarele zile, în schimb, copiii încep să se trezească și să “ceară” de mâncare mai des, fie zi, fie noapte. Acest lucru ajută la stimularea secreției lactate. Adaptarea la mediul extra uterin este o provocare pentru ei. Așa că răbdarea, îmbrățișarea, vocea și mirosul mamei sunt balsamul perfect pentru o adaptare ușoară.
- De unde știi că bebelușul are nevoie să mănânce? Iată care sunt semnele: bebe își mișcă capul și gurița în căutarea sânului, plescăie, scoate limbuța, face mișcări de supt, duce mânuțele la guriță. Acesta este momentul potrivit să îl pui la sân. ATENTIE! Plânsul e considerat un semn tardiv de foame. E de dorit să eviți ca bebe să ajungă în acest punct, deoarece va fi mai greu de atașat la sân, va fi nevoie întâi să-l liniștești și abia apoi să-l hrănești.
Pentru ca bebelușul să extragă eficient laptele din sân și pentru ca alăptarea să fie confortabilă și fără dureri sunt foarte importante următoarele:
- Poziția ta și a bebelușului:
- Asigură-te că ai o poziție comodă. Probabil îți va fi mai ușor dacă te folosești de o pernă specială pentru alăptat sau chiar de perne simple pentru a susține greutatea ta sau a bebelușului.
- Asigură-te că poziția bebelușului este corectă: indiferent dacă alăptezi culcată sau în șezut, corpul bebelușului trebuie să fie cât mai apropiat de al tău și orientat cu burtica spre tine, astfel încât să nu fie nevoit să răsucească gâtul pentru a prinde sânul.
- Atașarea (modul în care gurița bebelușului prinde sânul)
- Asigură-te că bebelușul prinde sânul corect: are gurița larg deschisă pe sân, prinde nu doar mamelonul (sfârcul), ci și o mare parte din areolă (zona pigmentată din jurul sfârcului), bărbia lui/ei este lipită de sân, iar atunci când suge, buzele formează un sigiliu perfect, astfel încât aerul nu poate să pătrundă în guriță.
MITURI ÎN ALĂPTARE
Sânii trebuie pregătiți pentru alăptare încă din perioada sarcinii. FALS!
Nu este nevoie de o pregătire specială a sânului înainte de alăptare. Bebelușul formează cel mai bine mamelonul, în timpul suptului. Atenție: stimularea sânilor în ultima perioadă a sarcinii eliberează oxitocină, ceea ce poate provoca contracții.
Alăptarea doare. FALS!
În primele zile după naștere puteți simți un ușor disconfort la nivelul mamelonului, care însă este temporar. Dacă acest disconfort persistă mai multe săptămâni sau dacă apar dureri de sfârc în timpul suptului, ragade, inflamări ale sânului, dureri pe suprafața sau în interiorul sânului, chiar și febră, acestea sunt semne că ceva nu funcționează bine. Undeva a apărut o problemă (atașare greșită a bebelușului, poziție de supt greșită, distanța prea mare între supturi, sâni angorjati, canale blocate etc), iar aceasta trebuie corectată.
Bebelușul trebuie alăptat câte 20 de minute, nu mai repede de 2-3 ore. FALS!
Alăptarea se face LA CERERE, indiferent de ora la care a mâncat ultima dată sau de numărul de minute pe care le-a petrecut la sân. Un bebeluș sănătos știe cel mai bine când îi este foame și cât timp are nevoie sa stea la san. Există și excepții la această regulă: de exemplu bebelușii prematuri sau cu greutate mică la naștere. Aceștia pot avea nevoie în primele săptămâni să fie treziți și hrăniți la maxim 3 ore (cu alte cuvinte ei pot să mănânce oricât de des, dar nu mai rar de o dată la 3 ore).
Laptele meu e prea gras/slab/nu e consistent/e “apă chioară”. FALS!
Corpul unei mame produce laptele perfect pentru copilul ei. Laptele matern e un aliment miraculos, își schimbă proprietățile în funcție de vârsta copilului, momentul zilei, temperatura de afară sau de alimentația mamei, este un aliment viu iar componența sa încă nu este cunoscută pe deplin. În primele 6 luni de viață ale copilului, laptele matern asigură tot necesarul de vitamine și nutrienți pentru ca bebe să crească sănătos. După această vârstă, în paralel cu alimentația solidă, laptele matern conține în continuare cantități impresionante de nutrienți, anticorpi, dar și alte elemente care contribuie la o creștere sănătoasă a copilului.
Biberonul sau suzeta sunt inofensive. FALS!
Felul în care un bebeluș suge la sân este diferit de suptul suzetei sau al tetinei biberonului. Introducerea suzetei sau a biberonului poate duce la confuzia mamelonului, bebe poate refuza sânul, atașarea poate avea de suferit, transferul de lapte nu se va face corect, pot apărea ragadele (răni ale mameloanelor). De asemenea, stimularea sânului nu va fi suficientă, ceea ce duce la o cantitate insuficientă de lapte. Alternative la hranirea cu biberonul: seringa sau dispozitivul numit “lactation aid”.
Dacă alăptez nu pot să urmez un tratament. FALS!
Există foarte multe medicamente și proceduri medicale care pot fi efectuate în timpul alăptării. Comunicati-i medicului dvs faptul că alăptați și rugați-l să vă prescrie un medicament compatibil cu alăptarea.
Eu nu voi avea lapte/pot să rămân pur și simplu fără lapte. FALS!
Majoritatea femeilor pot alăpta pe termen lung dacă au informații corecte, dacă sunt sprijinite de familie, comunitate, personalul medical și dacă apelează la ajutor atunci când apar probleme cu alăptarea. Nu am lapte!
Așa cum s-a arătat mai sus, alăptarea funcționează după sistemul cerere-ofertă. Dacă bebelușul este alăptat la cerere și se atasează corect, el va stimula sânul suficient de des pentru a se sătura. Chiar dacă, din diverse motive, secreția lactată este inferioară nevoilor lui, alăptarea la cerere îi va permite să golească sânul mai des și astfel să stimuleze o secreție mai abundentă de lapte.
Alăptarea este firească și naturală, dar asta nu înseamnă că nu vei avea uneori nevoie de informații și sprijin.
INFORMEAZA-TE! ÎNTREABĂ! CERE AJUTOR! Tu și bebelușul tău meritați efortul!